Kidz Of Karlshem

Here I am
Hello hello.
 
Har varit urusel på att blogga de senaste veckorna och har ingen bra ursäkt för det, men men. Det har gått rätt så bra de senaste veckorna, våren är riktigt härlig så det har blivit många uteritter och en del pass på banan. Vi har hoppat lite och Virvel har verkligen utvecklats jättemycket, hon lyssnar superbra på mig och man märker verkligen när man har börjat rida ihop sig med en häst, har ju ridit Virvel länge nu och mycket men det tar trots allt lång tid att rida in sig på en häst. 
 
Vi har hoppat på terrängbanan för första gången tillsammans vilket gick väldigt bra. Hon tyckte det var jätteroligt och hoppade allt utan att tveka, även de konstigare hindrena som trappan och banken. Det gick kanske lite fort ibland, jag släpper nog iväg henne lite mer än vad jag tror att jag gör men det känns inte som att det går så fort, måste ha blivit fartblind eller något sådant. Det var verkligen jätteroligt och jag hoppas att vi kommer hinna hoppa där någon mer gång innan sommaren. 
 
Igår var det dressyrlektion, vi övade mycket på trespår och även galoppombyten. Virvels starkare galopp är höger, hon brukar ha ganska lätta att byta från vänster till höger men igår bytte vi från höger till vänster. Var tvungen att vara väldigt tydlig och då funkade det, men om jag inte var det så bytte hon inte, vilket inte är så konstigt. På slutet fattade hon dock vad det handlade om och då började hon lägga in travsteg för att göra det lättare för sig haha. Lektionen gick hyfsat, det var inte en utav av våra bästa gånger men inte heller ett utav vårt sämsta.
 
 
Tankar
Skriver mycket om mina mål och planer med Benji men idag tänkte jag skriva om Rafaela!
 
Har redan berättat lite om hur hon kom och så men såhär tänker jag när jag rider henne och runt omkring :)
När jag började rida Rafaela var jag inte van vid henne alls haha, nej men jag var van vid full fart med Benji och världens galopp och därför kändes lite konstigt att sitta på en häst där man fick använda mer ben.
 
Jag har hela tiden tänkt fram. Bjudningen är viktigt för alla hästar särskilt för unghästar. Hon ska lyssna på mina hjälper och när jag säger fram, då ska hon svara. Jobbade mycket med igånsättningar och var konsekvent med att hon skulle reagera direkt efter jag bad henne i början. Red på volter och fyrkanter och hon hade svårt att galoppera i sitt svaga varv på spåret. När jag väl hade fått bukt på bjudningen så började jag smått med skänkelvikning, först i skritt sedan lite i trav. Eftersom hon trängde lite i galoppen så ville jag få henne ordentligt eftergiven för innerskänkeln.
 
Vi jobbade mycket med the basics med fokus hela tiden på att hålla ett bra tempo. Med tiden har hon musklats och blivit starkare i kroppen vilket självklart känns i ridningen. I och med att det gick att rida på banan väldigt tidigt så har hennes kondis blivit mycket bättre. Det blir ett helt annat tryck i hästen. Det gick väldigt snabbt frammåt och jag började hitta mer och mer knappar. Nu kunde jag utan problem rida på fyrkanten och volten i vilket varv som helst, hon flyttade sig väldigt bra för skänkel.

När jag rider hästar som inte är "min" så tänker jag oftast på vad hästen ska änvandas till. Om det ska vara en barnponny, som Mandie, då lägger jag extra mycket fokus på att hon har ett bra tempo, svänger där hon ska och fattar galopp när man lägger till hjälpen och tänker inte så mycket på formen. Rafaela har väldigt lätt för sig i dressyren och därför har det varit riktigt roligt att rida henne.
 
Nu har jag ridit skänkelvikning i galopp, enkla byten och ökningar utan problem. Hon är jätte fin och rolig, en ponny med kapacitet att gå långt.
 
Jag har hoppat henne några enstaka gånger så jag kan inte uttrycka mig så mycket om hur hon är i hoppning. Hon har väldigt bra teknik och skuttar över 80-90 utan problem. Jag tycker hon är hur kul som helst att hoppa och jag gillar henne väldigt mycket. Att rida ut på är hon också väldigt trevlig. Försöker rida ut på henne varje vecka. Har ridit till Länsta och galoppbanan och Amanda har ridit till golfbanan med henne.
 
Just nu forsätter vi att trimma lite skolorna. Tänker lägga in lite framdelsvändingar, trespår (haha hur stavas det?) och tagen bakdel i passen.
 
Sen får vi se hur länge till hon stannar, troligtvis fram tills sommaren men det vet man ju aldrig :) Försöker att inte fästa mig för mycket, hon är så rolig men hennes nästa ryttare vem det nu blir kommer ha en guldponny!
 
 
Svar
hej ingrid! blädrade igenom dina bilder på instagram och såg att du sökte medryttare till Benji. gör du det fortfarande. eller har du redan ngt på gång?
 

Nej det gör jag tyvärr inte men det skadar inte att fråga :) Jag har bestämt mig för att ha Benji själv eftersom han är såpass ung och jag hinner mycket mer än vad jag trodde. I början var jag lite stressad eftersom jag tänkte att jag går ändå natur och jag kanske inte hinner rida fem dagar men jag har prioriterat om så nu hinner jag! Det som är skönt med medryttare är att få bort lite ställtjänst men just nu känns det inte som att jag behöver någon. Det har varit så himla mycket strul med medryttare och jag orkar inte lägga någon energi på personer som i slutändan sviker en när man räknar med dom.
 
Benji är så sjukt fin, verkligen. Han är såå rolig att rida och har världens personlighet så det är ju dom som mister världens finaste ponny! Saknar verkligen min gamla "medryttare" eller ja vi är ju väldigt bra vänner så det känns lite konstigt att skriva det haha. Hon var så otroligt skötsam och duktig och red Tiara super fint och mjukt och verkligen var noga. Bara för det hittar jag inte någon bild på Natalie och Tiara haha. Men om hon hinner kanske kommer hon rida Benji lite :)